Woreczek Żłóciowy (pecherzyk żółciowy) - Portal na temat zaburzeń pracy woreczka żółciowego

Dieta po usunięciu pęcherzyka

Usunięcie pęcherzyka żółciowego nie stanowi większego problemu, ponieważ jego funkcje przejmuje przewód żółciowy, który w tym celu odpowiednio rozszerza się. Zanim jednak organizm przyzwyczai się do tego, że żółć spływa z wątroby bezpośrednio do dwunastnicy, musi minąć trochę czasu (zazwyczaj jest to 5-7 tygodni). Wtedy koniecznie trzeba stosować dietę podobną do tej, jaka jest zalecana w przypadku ataku kolki. Należy jeść często małe porcje, pić około 2-2,5 l wody dziennie, wystrzegać się ciężkich, tłustych i smażonych potraw. Większość pacjentów po usunięciu pęcherzyka żółciowego wraca do normalnej diety. Do końca życia muszą jednak pamiętać o przestrzeganiu wcześniej wymienionych zasad zdrowego odżywiania.

Oto lista produktów zalecanych i zabronionych w diecie pacjenta, któremu usunięto pęcherzyk żółciowy.

    Produkty zalecane:
  • kurczak, wołowina, chuda polędwica, wątroba, królik, drób i cielęcina w galarecie, wędliny drobiowe, chudy rosół
  • lekkie sosy o niskiej zawartości tłuszczu
  • masła roślinne, sojowe
  • ryby: dorsz, pstrąg, sola, szczupak, lin
  • ziemniaki gotowane ze skórką, kluski ziemniaczane, purée solone
  • młoda marchew, szparagi, kalafiory, brokuły, buraki, ogórki i pomidory bez skórki, rzodkiewki, sałaty zielone, sałatki z octem winnym lub sokiem z cytryny, kapusta kwaszona
  • jajka na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica (wskazane unikanie żółtek)
  • mleko odtłuszczone, jogurty do 1,5% tłuszczu, maślanka, budyń
  • ryż, makaron drobny, chleb pszenny
  • owoce
  • kawa słaba ziarnista, woda mineralna.

    Produkty zakazane:
  • mięsa wędzone, panierowane, smażone, mielone, peklowane, tłuste mięsa wołowe, kiełbasy, kaczki, gęsi, boczek, słonina, wywary z kości, tłusty rosół
  • majonez, ciężkie, zawiesiste sosy masłowe i śmietanowe, margaryna
  • ryby: karp, śledź, makrela, tuńczyk, łosoś, sardynki w oleju
  • frytki, smażone ziemniaki, placki ziemniaczane
  • ostre przyprawy: musztarda, pieprz, papryka, chili
  • świeży chleb, torty, ciasta francuskie, ciasta z kremem śmietanowym i maślanym, ciastka z tłuszczu – pączki, faworki itp.
  • jajka na twardo i sadzone
  • tłuste sery
  • słodycze
  • agrest, porzeczki
  • mocna kawa, napoje gazowane, alkohol
  • cebula, biała kapusta, kapusta włoska, groch, fasola.