Profilaktyka, czyli co i jak jeść
Najlepszym sposobem na ustrzeżenie się przed chorobami związanymi z pęcherzykiem żółciowym – przede wszystkim kamicą – jest przestrzeganie odpowiedniej diety oraz wyrobienie u siebie prawidłowych nawyków żywieniowych.
Duży wpływ na tworzenie się kamieni żółciowych ma wysoki poziom cholesterolu oraz trójglicerydów (związków chemicznych wchodzących w skład tłuszczów prostych). Aby utrzymywać go na odpowiednim poziomie, powinniśmy za wszelką cenę minimalizować spożycie tłustych, ciężkostrawnych i smażonych potraw, zawierających tłuszcze zwierzęce.
Wiadomo, że każda dieta wiąże się z umiarem. Jeżeli zachowamy odpowiednie proporcje, nie będziemy musieli rezygnować z jedzenia ulubionych potraw czy produktów. Ważne jest również stosowanie pewnych kompromisów żywieniowych. Oto kilka rad, które nie tylko ustrzegą nas przed problemami z pęcherzykiem żółciowym, ale pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie, kondycję i samopoczucie:
- Pamiętaj o śniadaniu. Jeżeli do tej pory w pośpiechu wypijałeś rano jedynie filiżankę kawy, zmień to natychmiast. Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia daje ci energię do podejmowania codziennych trudów i wyzwań. Ważne, by było zdrowe i pożywne.
Proste i sprawdzone propozycje na zdrowe śniadanie to owsianka, do której możesz dodać ulubiony owoc, musli z jogurtem naturalnym, gotowane jajka lub pełnoziarniste pieczywo z warzywami i plasterkiem sera albo chudej, wysokojakościowej szynki. - Jedz regularnie, najlepiej co 3-4 godziny, 4-5 posiłków dziennie. Nie na darmo zasada „jedz mniej, ale częściej” stanowi jedną z podstawowych zasad zdrowego odżywiania, którą powinni stosować wszyscy – bez względu na płeć, wiek czy poziom aktywności fizycznej. W profilaktyce pęcherzyka żółciowego jest ona o tyle ważna, że regularne spożywanie posiłków usprawnia działanie procesów trawiennych, natomiast zbyt długie przerwy w jedzeniu sprzyjają zastojowi żółci.
- Pamiętaj, że błonnik jest głównym wrogiem cholesterolu i pomaga usunąć jego nadmiar z organizmu. Wybieraj zatem pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy, brązowy ryż i kasze, które są także bogatym źródłem wielu innych składników mineralnych. Błonnik występuje również w świeżych warzywach i owocach.
- Ogranicz spożycie kawy i mocnej herbaty. Zastąp je niegazowaną wodą mineralną, herbatami ziołowymi oraz zdrowymi (niesłodzonymi) sokami owocowymi. Pamiętaj, by dziennie przyswajać przynajmniej 1,5 l płynów. Usprawnią one twój metabolizm i pozytywnie wpłyną na gospodarkę wodną organizmu.
- Staraj się jeść świeżo przygotowane posiłki. Unikaj odgrzewania. Zrezygnuj ze smażenia oraz duszenia. Zamiast tego gotuj i piecz – dzięki temu szybko przekonasz się, że dzięki umiejętnemu sposobowi przyrządzenia, wydobędziesz wspaniały smak nawet najprostszych dań. Przy odrobinie zaangażowania i kreatywności odkryjesz, jaką przyjemność niesie przygotowywanie zdrowych posiłków.
- Unikaj słodyczy. Sięganie po nie w trakcie dnia to najprostsza droga do otyłości, która z kolei sprzyja problemom z cholesterolem. Zastąp je świeżymi bądź suszonymi owocami albo orzechami. Są zdrową, smaczną alternatywą.
- Ogranicz spożycie soli i nie stosuj tłustych, zawiesistych sosów oraz dressingów. Gubią one prawdziwy smak potraw i sprawiają, że wszystkie smakują podobnie. Szybko zauważysz, że bez nich jedzenie w końcu stanie się bardziej wyraziste, szczególnie, jeżeli zastąpisz sosy świeżymi ziołami, które świetnie podkreślają smak i doskonale wpływają na procesy trawienne.
- Wybieraj zdrowe alternatywy żywieniowe: zamiast śmietany – naturalny jogurt, zamiast tłustego sera – chudy. Takie zamienniki sprawią, że twoje potrawy zachowają ten sam smak, ale będą o wiele zdrowsze i lżejsze niż dotychczas.