Dieta w przypadku kamicy
Jeżeli już cierpisz na kamicę pęcherzyka żółciowego, unikanie pewnych produktów żywieniowych i wybieranie innych pomoże ci ustrzec się przed atakami kolki i ostrym zapaleniem pęcherzyka.
Wybieraj łagodne przyprawy i świeże zioła wspomagające trawienie: koperek, natkę pietruszki, bazylię, oregano, majeranek, miętę, melisę, estragon, cynamon, goździki. Jedz także dojrzałe, niekwaśne owoce obrane ze skórki, niewielkie ilości masła i oliwy z oliwek, czerstwe białe pieczywo, lekkie zupy jarzynowe, purée z marchewki i ziemniaków, marchewkę, pietruszkę, sałatę, pomidory bez skórki, szpinak, buraki, dynię, surowy zielony groszek.
Unikaj warzyw strączkowych, grzybów, kapusty, brukselki, kalafiora, kalarepy, cebuli, czosnku, pora, rzodkiewki, brukwi, niedojrzałych, kwaśnych owoców, majonezu, jajek, podrobów mięsnych, ciężkich sosów, tłustych, smażonych oraz duszonych mięs i ryb, ostrych przypraw korzennych, czekolady.Kategorycznie wystrzegaj się spożywania alkoholu i palenia papierosów.